/ iStock/Getty Images
Окончателното решение на Върховния касационен съд за Божидар Димитров е 30 години „лишаване от свобода“. Той преби до смърт приятелката си Вероника Петрова в апартамент в столичния квартал "Свобода" през 2018 г.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия и на двама от конституираните граждански ищци и частни обвинители – съпруг и син на убитата.

Мъжът, който преби до смърт приятелката си в София, остава в ареста

С присъда на Софийския градски съд (СГС) през 2018 г., след проведено съкратено съдебно следствие, подсъдимият Божидар Димитров е признат за виновен в извършването на убийството на Вероника Петрова след нанесен побой – по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост.

Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 г. Осъден е да заплати на частните обвинители и граждански ищци сумите от по 20 000 лв. (на бащата на убитата), 30 000 лв. (на съпруга ú) и 80 000 лв. (на детето ú), представляващи обезщетения за причинените от деянието вреди.

Млада жена е била убита в апартамент в столицата

С решението на САС присъдата е изменена, като наказанието „лишаване от свобода“ на подсъдимия е увеличено на 30 години. В останалата ú част присъдата е потвърдена.

Констатациите и изводите на експертите за причинените ú множество различни по вид травматични увреждания от нанесените ú силни удари с юмруци и крака по главата, торса и крайниците, включително и с вилица и нож в продължение на близо 6-7 часа през нощта на 2 срещу 3 март 2018 г., причинили смъртта ú, правилно са оценени от съда като проявление на субективното му отношение за постигане на този резултат под формата на пряк умисъл.