3-годишният Христо, който беше пребит, излезе от кома
3-годишният Христо, който беше пребит, излезе от кома / снимка: Sofia Photo Agency, архив

3-годишният Христо, който преди дни бе пребит жестоко от двама младежи, излезе от кома, съобщиха от „Пирогов", където пострадалото момче е настанено. След като са направени нови специализирани изследвания на малчугана, неврохирурзите и реаниматорите от болницата са преценили, че състоянието му е по-добро, заради което е спряна изкуствената кома.

Непосредствена опасност за живота на тригодишния Христо вече няма, уверяват от „Пирогов". Състоянието на детето остава тежко, заради което той ще продължи да бъде наблюдаван в болницата.

Лекарите са преценили, че момчето вече може да бъде изведено от медикаментозната кома, защото състоянието му е по-добро. Христо вече е в съзнание, контактен е, дори е разговарял със своята майка. Предвид тежката му травма се налага да остане още няколко дни за наблюдение в реанимацията.

Въпреки подобрението на състоянието на момченцето на този етап лекарите все още не могат да кажат има ли риск от евентуални увреждания на по-късен етап. Все още не са водени и разговори по темата какво точно Христо си спомня от злополучната нощ, в която бе пребит от двамата младежи.

Детенцето бе прието в нощта на понеделник срещу вторник в изключително тежко състояние, с опасност за живота. Лекарите тогава установиха, че момчето е с голям мозъчен хематом и с наранявания по ръцете и краката, както и по главата и шията.

Един от биячите на малкия Христо: Съжалявам

Александър Донов и Патрик Първев започнали да се грижат за момченцето на 26 юни. Оттогава никой не е виждал Христо на детската площадка пред блока му в столичния квартал "Зона Б-19". Преди няколко дни майката Невена звъняла от Скандинавия на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето не й вдигат телефона. Те отишли в апартамента, но всичко изглеждало нормално и детето нямало вид на малтретирано. След това то разговаряло с майка си чрез интернет комуникации.

Съседите на Невена разказват, че тя е много грижовна самотна майка и детето й винаги е било гледано добре, докато тя отсъствала. Изкарвала прехраната на семейството си, свирейки по кораби в скандинавските държави. Предлагала изключително добро заплащане на хората, които се грижат за детето й - по 1200 лв. месечно.