2000 лв. гаранция за директора на Съдебна медицина
2000 лв. гаранция за директора на Съдебна медицина / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд наложи по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2000 лева на директора на катедрата по съдебна медицина в Александровска болница Станислав Христов. Той беше под домашен арест заради обвинения в незаконна експлантация на органи, тъкани и клетки.

Състав на градския съд констатира, че на този етап може да се направи обосновано предположение, че Христов е извършил деянието, за което е обвинен, но от доказателствата по делото нямало данни да е налице опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като е с чисто съдебно минало.

От данните, приложени по делото, магистратите установили, че вземането на органи, тъкани и клетки е било извършвано без разрешение на съдебно-медицински експерт по някои от посочените случаи. Това ставало ясно от приложената по делото съдебно-медицинска експертиза. Градският съд е съгласен с още едно от заключенията на районния – фактът, че от починалите са експлантирани органи над законно установената възраст.

Градският съд не споделя доводите на първата инстанция, че вземането на тъкани е ставало след разрешение на съдебния лекар-експерт, но преди задължителната аутопсия. Извършването на аутопсия не е задължително да предхожда експлантацията, а е въпрос на лекарска преценка, аргументираха се магистратите. Според тях по делото няма данни, че по отношение на починалите, от които са били вземани тъкани, са били образувани наказателни производства и телата са подлежали на съдебно-медицински експертизи за нуждите на разследването на тяхната смърт.

След заседанието на СГС Станислав Христов обяви, че съдебно-медицинската експертиза, приложена по делото, не се основава на закона. Имало и материали, които можело да докажат съвсем други неща. По думите му няма неправомерно взети тъкани. Те можело да се взимат и от възрастни хора, в зависимост от лекарската преценка при експлантацията. Така и не стана ясно дали Христов ще плати паричната си гаранция.

„За всеки български лекар 2000 лева са много, може и да не си внеса гаранцията и да си остана под домашен арест”, заяви той.