Два дни преди избора на нов председател на БСП градусът на напрежението на „Позитано 20” е още по-висок. В страната вече са раздадени бюлетините за вота, а най-големият въпрос е точно колко социалисти имат право на глас. Лидерът Корнелия Нинова твърди, че ще има честен вот, а конкурентите й сигнализират за възможни нарушения, обобщи NOVA.

От рано тази сутрин на „Позитано 20” кипи усилена работа по подготовката за вота. Всички бюлетини и материали вече са предадени на общинските и районните комисии, но един въпрос все още стои без отговор, a именно – колко социалисти имат право да изберат своя нов председател?
„На 11 септември ще стане ясен точният брой. Това е записано в правилата, приети от НС на БСП”, каза Емил Войнов, председател на ЦИК за провеждане на избора.

По предварителни сметки броят на избирателите е около 80 000, но от тях трява да отпаднат починалите и напусналите. Колко са те обаче никой не казва. „Няма да има никакви съмнения относно точния изборен резултат”, категоричен е Войнов.
Избирателните списъци не притесняват и лидера на социалистите Корнелия Нинова. Дни преди надпреварата нейният апел е към опонентите й. „Призовавам другите кандидати да направят дори и в последния момент опит да се срещнат с партията. Едно е да ходиш по студията и да говориш, друго е да чуеш мнението на партията”, каза Нинова.


След срещите си с актива по места Нинова признава, че опит за бойкот на вота има, но според нея той няма да е успешен. И призова за мобилизация и висока активност.

И докато на „Позитано 20” раздаваха изборните материали, друг кандидат за поста постави нови въпроси за честността на вота. „Да приемем, че имаме областен град, в който има 418 души в подвижна секция. Тази кола трябва да обиколи за един ден 418 адреса. Според вас има ли ги тези хора?”, попита Кирил Добрев, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Колко социалисти имат право да го подкрепят е загадка и за самия Добрев. „Бюлетините са разнесени, а никой не иска да съобщи бройката. Там, където партийният живот е пародия, пародия ще бъде и изборът”, коментира той.

Вотът ще се проведе в събота, като срещу Нинова се изправя само Кирил Добрев след оттеглянето на Валери Жаблянов и Красимир Янков.