1/4 от програмното телевизионно време да бъде за български предавания?
1/4 от програмното телевизионно време да бъде за български предавания? / www.sxc.hu

Доставчиците на медийни услуги да разкриват източниците си на информация, ако има висящо съдебно производство или друго висящо производство по жалба на засегнато лице. Този текст е зелегнал и в промените в Закона за радиото и телевизията, които парламентът одобри на първо четене. От левицата, в лицето на Петър Корумбашев, поискаха този текст да отпадне, защото представлява класическа поправка срещу свободата на словото.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ каза, че текстът ще бъде обсъден между двете четения на измененията. Според нея на пръв поглед той е противоречив от правна гледна точка.

Депутатите спориха и върху изискването, разписано с поправките, за 25% годишно българска продукция в телевизиите, създадена от независими продуценти, което сега е 10 %. Изключение при разпределението на времето правят новините, спортните предавания, игрите, рекламите. Според сините така ще падне качеството на програмите. Стефан Данаилов от БСП смята, че трябва да се поощрява родното. Искра Фидосова от ГЕРБ даде да се разбере, че между двете четения ще се обсъди по-компромисен вариант и вероятно ще се стигне до поетапно преминаване към по-висок процент.