/ Gulliver/Getty Images

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1 млрд. и 320 млн. долара, съобщи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. 

Преди дни министърът обяви, че е дошла офертата от американска страна.

Заков: Дошла е офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16

Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е 1 млрд. и 256 млн. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане, отбеляза Заков. 

Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („спарки“) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. "Спарките" са по-скъпи и на практика ще купим два малко по-скъпи самолета", отбеляза той. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече.

"При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече", каза Драгомир Заков.

След два месеца в родното небе: Нидерландските изтребители F-35 си заминават

"В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, сега са всички необходими", каза още министърът в оставка. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия сет. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. "Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база", обясни Драгомир Заков.

Относно плащането вече имаме право на разсрочено плащане като схемата, което имаме, е до 2031 г. - т.е. имаме 9 години, ако тази година се сключи договор, обясни Заков. Министърът в оставка каза, че първата вноска е ниска – 16 млн. долара, и добави, че тя дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 г. сумата, която се очаква дотогава да сме заплатили по втория договор, е около 80 млн. долара от 1 млрд. и 300 млн. долара, т.е. една много малка част от втория договор, уточни той. "Облекчаването на бюджета по този начин би позволило и тръгването на проектите за радарите, за бойните машини, като така ще имаме някакъв аванс в тези първи години по тези два ключови проекта", отбеляза Заков. 

Той каза още, че в момента проектът на договор е във ВВС, които трябва да дадат своето становище. "Надявам се успеем да стигнем до пленарна зала в рамките на следващите две седмици. Срокът за отговор е 1 ноември", каза Заков.

БТА