10 години от убийството на Луканов
10 години от убийството на Луканов / netinfo

Политици, анализатори, философи и историци се събраха, за да потърсят общото между "Андрей Луканов и прехода". Десет години след убийството на бившия премиер на конференция в столицата Нора Ананиева, Андрей Райчев, Румян Георгиев, Велислава Дърева, проф. Петър-Емил Митев, Петя Шопова и Петко Симеонов анализираха политиката, мястото на Луканов в прехода и последиците от убийството му.

Ананиева определи Луканов като крупна фигура в българския политически преход, която „виждаше по-далеч от всички нас”.Андрей Райчев от своя страна отбеляза, че днес не се мисли за друго освен защо и кой е убил бившия премиер. По думите му дългогодишните усилия на Андрей Луканов за ориентиране към Европа най-накрая ще приемат облик след присъединяването ни Европейския съюз.

Велислава Дърева определи убийството на Луканов като политическо, защото целта била да се убие една политическа стратегия и философия, както и опит за подмяна на прехода. Тя смята, че убийството било консенсусно между крайно леви и крайно десни. Проф. Петър-Емил Митев описа Андрей Луканов като най-откритият, най-ангажираният с реформите в България български политик.

Десет години след убийството на Андрей Луканов /02.10.1996/ виновни за разстрела няма, а сочените за убийци на бившия премиер съдят държавата.