дете болница
дете болница / ThinkStock/Getty Images
10 деца от русенското село Босилковци са приети днес в болница с хранително натравяне. Малчуганите са на възраст между 3 и 5 години и са посещавали детска градина в селото. Заедно с тях са хоспитализирани и две възрастни жени, вероятно възпитателки в детското заведение, съобщи за Дарик говорителят на болницата в Русе Стела Кръстева.

15 деца от кърджалийско училище в болница, вероятно след хранително натравяне

7 от децата са приети сутринта, още 3 са настанени в лечебното заведение по-късно. По информация на лекарите, вчера на обяд децата са яли пиле фрикасе, след което са започнали оплакванията им. Веднага са направени тестове и изследвания, които сочат, че най-вероятно става дума за хранително натравяне, обясни Кръстева. Уведомени са Регионалната здравна инспекция в Русе и други институции, свързани с проблема. Децата са под наблюдение, а при тези, приети сутринта, вече има и подобрение.

Деца от училище в Правец се натровиха с кренвирши и пържоли

Детската градина е временно затворена, съобщи кметът на община Бяла, в която се намира Босилковци, цитиран от БГНЕС. Тя се посещава от 20 деца. Димитър Славов обаче обясни, че заведението получава храната си от кухнята-майка, където се приготвя гозби за всички седем детски градини в общината. Засега сигнали от други места за проблеми няма.