Деца се натровиха на „зелено училище” в Банско
Деца се натровиха на „зелено училище” в Банско / снимки: БГНЕС
Деца се натровиха на „зелено училище” в Банско
58282
Деца се натровиха на „зелено училище” в Банско
  • Деца се натровиха на „зелено училище” в Банско

38 деца и трима учители са настанени в многопрофилната болница в Разлог със симптоми на хранително натравяне, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Децата са на възраст между 6 и 12 години и са били на четиридневно зелено училище в град Банско.

Децата са част от група от 84 ученици на 125-о училище в столицата, допълват още от ведомството на Десислава Атанасова. В същия хотел са били настанени и други 64 ученика от Стара Загора.

По първоначална информация натравянето се е случило по време на вечерята в местния хотел Бъндерица, в който е била настанена групата. Най-вероятно обаче става въпрос за вторична инфекция, споделиха експерти пред Дарик, тъй като продуктите, които са използвани в ресторанта, са снабдени в деня преди пристигането на децата, и всичките са в срок на годност. Хотелът не е работил от месец август и отворил на 1 ноември, когато пристигнали децата.

Независимо от тези факти, кухнята на хотела ще бъде затворена докато случаят не се изясни. Издадено е предписание за извършване на основно хигиенизиране.

Яйца, кайма, пилешки бутчета и пасти са били храните, които малчуганите са консумирали във вчерашния ден, разказа за Дарик д-р Михаил Бащавелов от областната дирекция по безопасност на храните.

Деца се натровиха на зелено училище в Банско
netinfo

През нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ-Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит.

Оплаквания имало и от ученици от Стара Загора, но пътуващият с тях училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог.

„За наша радост става въпрос само за повръщане. Децата нямат температура, просто едно или двукратно повръщане. Яли са и пасти, но те са от предприятие - става дума за сладкарски цех, който е регистриран, а не някакви нелегални пасти, които някой някъде да си е произвел”, обясни д-р Бащавелов.

Не се изключва и възможността децата да са били заразени от някой от персонала в хотела. „От персонала няма. Поне на външен вид не изглеждат болни, но все пак ние не можем да кажем. Колегите от РЗИ-Благоевград ще си направят проверка и ще кажат дали някой от персонала е боледувал. Иначе хотелът до този момент не е работил от август. Това му е първото отваряне”, коментира още той.

От областната дирекция по безопасност на храните са извършили пълна проверка на хотела в Банско. Проби от всички продукти вече са занесени в лабораториите за изследване. „Така като говорихме с колегите от Бърза помощ в Разлог, отхвърлено е да става въпрос за салмонела. По-скоро е инфекция от стафилокок”, уточни докторът.

Резултатите от пробите ще станат ясни до понеделник. От ведомството на Десислава Атанасова увериха, че всичките 38 деца се възстановяват и състоянието им е стабилно.