Закон срещу пазарните злоупотлеби
Закон срещу пазарните злоупотлеби / netinfo

Министерският съвет одобри закон, с който се забранява търговията с вътрешна информация на финансовите пазари и манипулиране на пазара на финансови инструменти. Законът подробно урежда мерките за предотвратяване на подобни злоупотреби.

За да се осигури равнопоставеност на всички участници на капиталовия пазар до информацията, която може да окаже съществено влияние върху цената на финансовите инструменти, е предвидено емитентът да разкрива своевременно всяка вътрешна информация, която пряко се отнася до него. Емитентът е длъжен да уведомява за тази информация и Комисията за финансов надзор както и регулирания пазар, на който неговите инструменти са допуснати.

Законът изисква от емитента да изготви списък на лицата, които работят за него по трудов или граждански договор и имат достъп до вътрешна информация.

Министерски съвет прие и промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, свързани основно с дейността на инвестиционните посредници. Въвежда се "единен паспорт" при публикуването на проспекти за публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулирания пазар, валидни на територията на всички държави от Европейския съюз. С други текстове се въвежда понятието финансов инструмент. То включва както ценни книжа, така и дялове на колективни инвестиционни схеми, инструменти на паричния пазар и деривативни финансови инструменти.

Режимът, свързан с дяловото участие в инвестиционен посредник над 10 процента от капитала, се изменя от разрешителен в уведомителен.