Забранен от 30 г. пестицид е открит във водосбора на  Арда
Забранен от 30 г. пестицид е открит във водосбора на Арда / netinfo
Забраненият над 30 години пестицид ДДТ е открит в наднормени количества в утайки на реки и язовири във водосбора на р.Арда. Това съобщи зам.-ръководителят на приключилия проект за проучване на реката Светослав Чешмеджиев.

Най-високата концентрация на пестицида е открита в утайки в язовир "Кърджали", където са констатирани нива 140 пъти над нормата при стената на съоръжението и около 150 пъти в опашната му част. Най-ниската стойност е регистрирана в р.Черна - 18-19 пъти над допустимото.

Полевите проучвания са показали общо шест точки със замърсявания, сред които са участъкът от р.Черна след Смолян, р.Маданска преди Мадан, горното течение на р. Върбица, р.Неделинска след Неделино и р.Арда след Кърджали.

В района на р.Черна е засегната зона от около 7-8 километра, в която е измерено съдържание на вредни вещества 25 пъти над нормата, посочва БТА.

Проектът за проучване на река Арда е финансиран по програма ФАР и направи възможни изследвания, които показват съдържание на ДДТ от 15 до 140 пъти над нормата, смятана за средна в Холандия.

Български стандарти за подобни утайки няма, уточни ръководителят на проекта Светослав Чешмеджиев. Той отбеляза, че превишените норми се отнасят включително до питейния язовир "Боровица", който захранва Кърджали.

Чешмеджиев коментира, че засега няма обяснение за наличието на ДДТ във водите, след като препаратът е забранен от дълго време.