Южен поток България продължава да работи
Южен поток България продължава да работи / netinfo

"Южен поток България" продължава да работи, съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

Единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта, каза той. Практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов.

Въпреки че проектът е прекратен на политическо ниво, има процедури, които не могат да бъдат спрени. Това е изкупуване на сервитутни права, започнати процедури от 37 общини. В момента екипът работи по тези въпроси, обясни Гогов. Проектът ще се строи, докато двамата акционери вземат решение, че минават към друг етап от развитието на "Южен поток", каза още Гогов.

На 1 декември миналата година руският държавен глава Владимир Путин заяви в Анкара след среща с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия се отказва от проекта „Южен поток". От своя страна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обясни, че "Южен поток" вече е закрит. В началото на миналия месец Путин и Ердоган се разбрахаза съвместен проект за газова тръба с капацитет от 63 млрд. куб. м. синьо гориво годишно, колкото се предвиждаше да има и „Южен поток". "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток", категорично заяви Милер в средата на януари. "ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", каза той. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, допълни той. "Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още шефът на Газпром.