Във всички отрасли на икономиката, без туризма, Румъния ни изпреварва
Във всички отрасли на икономиката, без туризма, Румъния ни изпреварва / netinfo

Преднината на България пред Румъния в областта на туризма изглежда е само икономическа случайност. В останалите отрасли на икономиката Румъния е много по-напреднала, а пазарните механизми функционират по-добре отколкото в България - това е заключението на български и международни официални лица, пише румънският вестник "Гъндул" в статия под заглавие "Българите гледат със завист просперитета на Румъния".

Като се позовава на "Пропърти Експрес", румънският вестник посочва, че пазарът на имотите в Румъния е с две-три години пред този в България. Чуждестранните инвеститори започнаха да заобикалят България в полза на Румъния, посочва изданието.

Според "Гъндул" динамиката в Румъния е по-добра, защото собствеността в България междувременно е била надценена. Бумът на недвижимите имоти, и по-специално по Черноморието, се приближава към финала си, сочат прогнози на международния портал "Off Plan International", отбелязва румънското издание.

Освен инвеститори, Румъния привлича повече многонационални компании, пише "Гъндул". Това принуждава все повече българи да учат румънски език, за да дойдат да работят в Румъния, посочва вестникът и дава пример с град Русе, където заплатите рязко нараснали, защото работодателите си дали сметка, че само така могат да убедят българите да не заминат на работа в Румъния.

И българският, и чуждестранният печат обръщат внимание на този феномен, пише "Гъндул". Лидерът на партията Демократи за силна България - бившият премиер Иван Костов, заяви неотдавна, че икономическата политика на правителството не помага никак на България. Броят на инвеститорите много намаля, "инвеститорите чисто и просто напускат страната", заявил Костов, цитиран от Гъндул".

Бившият български премиер отбеляза, че в Румъния развитието на инвестициите е изключително бързо, че Румъния изнася високи технологии и не си създава проблеми с търговския баланс. България пък внася стоки за три милиарда евро годишно и изнася само за 168 милиона евро. Освен това съотношението между работещите и социалните категории, които не работят, е в полза на Румъния, защото в България има само 1,5 милиона работещи, които носят тежката социална система, пише "Гъндул".

Като член на ЕС, България все още има най-ниската средна работна заплата (187 евро месечно, докато в Румъния тя е 307 евро) от всичките 27 членки. Поради тази причина правителството в София възнамерява да въведе от догодина плосък данък от 10 процента (най-ниският в Европа), надявайки се да изкара на светло сивата икономика, посочва румънското издание. Вестникът цитира думите на министъра на икономиката Петър Димитров, че по този начин правителството се опитва да накара компаниите да извадят бизнеса си от сивия сектор на икономиката и да увеличи конкурентноспособността.

България изостана от Румъния и що се отнася до увеличаването на пенсиите, които също са най-ниските в Европа, посочва "Гъндул". Премиерът Сергей Станишев обеща пенсиите на българите да нараснат с 10 процента от октомври 2007 г., което ще струва на бюджета близо 400 милиона лева. И в развитието на IT-сектора Румъния стои по-добре – докато в страната е регистриран годишен растеж от 5,9 процента, България остана с 3,5 процента, според българския вестник "Дневник", цитиран от "Гъндул". /БТА/