Върджин Америка получи сертификат за полети в САЩ
Върджин Америка получи сертификат за полети в САЩ / netinfo

Американското министерство на транспорта даде окончателното си одобрение на искането за сертификация от "Върджин Америка", се съобщава в комюнике.

С получения сертификат авиокомпанията с ниски цени на билетите ще може да действа на територията на САЩ. Разрешителното за полети в САЩ е дадено, след като компанията е приела да вземе мерки за спазване на изискванията на американския въздушен транспорт", пише министерството в комюникето.

Молбата за сертификата е внесена още през миналата година, но през декември тя получи отказ. Министерството на транспорта даде през март предварително съгласие на нова молба, внесена от авиокомпанията, която направи промени в организацията си, за да се впише в изискванията. Собственик на "Върджин Америка" е британският милиардер Ричард Брансън.

По силата на федералния закон за авиацията обаче, за да бъде призната една компания за американска, трябва да докаже, че се контролира от американци, че президентът и две трети от управителния съвет са с американско гражданство и че най-малко 75% от правата на глас се контролират от американци.