/ / ThinkStock/Getty Images
Да участват в управлението на ученическите бази за отдих поискаха от инициативния комитет „Да върнем ученическите лагери на децата“, защото то не е прозрачно.
 
Представители на инициативния комитет се срещнаха с депутатите от две парламентарни комисии - по образование и наука и за взаимодействие с неправителствените организации, както и със зам.-министъра на образованието Деница Сачева.
 
От 165 бази, при създаването на дружеството „Ученически отдих и спорт“ през 2005 г., само 50 са работели, а сега са едва 30. Това стана ясно по време на съвместното заседание на двете парламентарни комисии.
 
Едно от исканията на инициативния комитет „Да върнем ученическите лагери на децата“ е управлението на тези бази да стане по-прозрачно, заяви председателят на Комитета Анастас Величков.
 
Лагерите не се организират да са полезни за учениците, в тях липсва образователен елемент, каза още той. Според Величков малко родители знаят, че всяко българско дете има право да почива в ученическите бази срещу 16 лв. на ден, а им се предлагат по-скъпи ученически лагери от туристическите фирми.
 

/ ThinkStock/Getty Images


26 000 деца са почивали в тези бази през миналата година, уточни зам.-министърът на образованието Деница Сачева и поясни, че държавата отпуска на дружеството по около 1 млн. лева годишно.
 
Работна група ще търси начини за развитие на дружеството, управляващо ученическите бази за отдих, а след месец ще отчете свършеното пред същите парламентарни комисии.