/ Guliver/Getty Images
Автомобилният концерн Volkswagen започна в град Цвикау производството на електромобили ID 3, пише германското издание "Шпигел", цитирано от БГНЕС.

Първият екологично чист електромобил, пуснат в масово производство, е може би най-важният модел на групата след VW Golf. С новото попълнение в автомобилното семейство концернът не само иска да остави зад гърба си скандала с отработените газове, но и разработи електрическия автомобил, който да е подходящ за масово производство. Компанията поема доста висок риск за това.

Шефът на Volkswagen Херберт Дис определи старта на производството като „решаващ момент” за компанията. VW инвестира около един милиард евро в преобразуването на производството в Цвикау от завод за автомобили с двигатели с вътрешно горене в завод за електрически автомобили.

Гърция също влиза в състезанието за Volkswagen


„Тази трансформация към електронна мобилност не се случва за една нощ“, казва ръководителят на марката на VW Ралф Брандщетер, но подчерта, че концернът е поел безвъзвратно по този път.

Volkswagen планира до 2028 г. да изкара на пазара почти 70 нови електрифицирани модела. Плановете включват постепенно спиране на разработките за двигатели с вътрешно горене. След 2040 г. VW няма да продава автомобили с дизелови или бензинови двигатели. Автомобилният концерн планира след 2050 г. да преустанови отделянето на въглероден двуокис - при производството, експлоатацията и утилизацията на автомобилите.

Това означава, че за 2020 г. е планирано от поточната линия в Цвикау да излязат около 100 000 електрически автомобила, а година по-късно - 330 000. По отношение на ID 3 автомобилният завод трябва да реши проблема с цената, за да бъдат електромобилите предпочитани за ежедневна употреба. Първоначалните планове са ID 3 да струва по-малко от 30 000 евро
БГНЕС