Внедряват нов подход при данъчните проверки
Внедряват нов подход при данъчните проверки / netinfo

В последните месеци данъчните проверки на търговски обекти, складове, тържища и обменни бюра в страната се осъществяват от инспектори от други териториални дирекции, а не от служителите от дирекцията, на чиято територия се намират те, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Новият подход, въведен експериментално в региона на Велико Търново, се оказа ефективен и се внедрява в цялата страна. По този начин се избягва субективният фактор при проверките и се елиминира възможността проверяваният и служителят на агенцията да се познават или да имат роднинска връзка.

Новият начин на извършване на проверките намалява и предпоставките за корупция. Така например за 6 дни през юни четирима инспектори от Монтана са съставили 31 акта за нарушаване на данъчното законодателство в Габровско, посочват от агенцията. От началото на летния сезон над 100 инспектори от цялата страна извършват масови проверки за укриване на обороти в заведения, ресторанти, дискотеки и други обекти по морето.

Акцент при проверките през 2008 г. е разкриването на реалния оборот в търговския обект чрез физически контрол от страна на инспекторите. Служителите на НАП са установили, че при постоянно присъствие на инспектор в заведенията се наблюдава десетократно, а в някои случаи и стократно увеличение на отчитаните дневни обороти.