В държавните ведомства не трябва да има по-големи заплати от министерските
В държавните ведомства не трябва да има по-големи заплати от министерските / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В държавните ведомства не трябва да има по-големи заплати от министерските
27391
В държавните ведомства не трябва да има по-големи заплати от министерските
  • В държавните ведомства не трябва да има по-големи заплати от министерските

Служителите в държавните ведомства и фирми не трябва да получават по-високи заплати от тази на ресорния министър и до края на деня трябва да бъдат намалени под съответната стойност. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Министрите гласуваха замразяване на заплатите в бюджетните организации на нивата, достигнати през януари тази година. Увеличение на индивидуалните месечни възнаграждения е възможно, само ако се намали броят на служителите в съответното ведомство.

 За труда си всеки месец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков получава възнаграждение от 2800 лева. Други служители на министерството обаче получават и по-големи суми, в зависимост от участието си в различни работни групи. От утре това трябва да се промени, според разпореждането на Бойко Борисов. Колкото до намаляване на заплатите на министрите, това не е обсъждано и звучи по-скоро като крайна мярка, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. „Ние си замразихме заплатите и трябва да мислим за това какво управлява един министър и какви отговорности има", допълни той.

На кого се полага най-висока заплата, сподели министърът на културата Вежди Рашидов. „Редно е най-високата да е на министър-председателя", категоричен бе той.

В държавните ведомства не трябва да има поголеми заплати от министерските
netinfo

Продължава и оптимизацията на служителите в държавните ведомства, обясни Мирослав Найденов. „Просто не трябва да бъде чисто механично, защото ето, аз стартирах кампания в нашето министерство, по която трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лева за тази година и ако точно в този момент съкратя определени служители, които обработват заявленията на тези земеделски производители, ще икономисам примерно 10 млн. лв., но ще изпуснем след това 100 млн.", каза министър Найденов.