US Сенатът одобри спасителния план, доларът изкачи едногодишен връх
US Сенатът одобри спасителния план, доларът изкачи едногодишен връх / снимки: EPA/BGNES

Сенатът на САЩ одобри предложения от правителството пакет от екстрени мерки за преодоляване на финансовата криза в страната.

Текстът предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части: начална сума от 250 милиарда долара, допълнителни 100 милиарда долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, и 350 милиарда долара през май 2009 г.

Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на шефовете на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по програмата.

Сенаторите и от двете партии одобриха законопроекта, след като гласуваха преди това поправки към него. Прието бе увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хиляди на 250 хиляди долара. Законодателите въведоха също допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа на обща стойност 110 милиарда долара.

След гласуването при търговията в сряда Уолстрийт реагира предпазливо на одобрението от американския Сенат на спасителния план за финансовия сектор. Борсовите индекси, които дават индикации как ще върви търговията, след като пазарите отворят, леко се снижиха след гласуването.

В четвъртък на валутните пазари еврото достигна най-ниското си ниво спрямо долара от повече от година насам. Зелените пари поскъпнаха до 1,3748 долара за евро. Eдинната валута е поевтиняла с над 14 процента спрямо историческия му рекорд от 14 юли, когато се разменяше за 1,6038 долара.

Междувременно Европейската централна банка остави непроменена основната си лихва на ниво от 4,25 на сто. Институцията направи единствената промяна тази година през юли, когато повиши лихвения процент от 4 процента на 4,25 на сто.

След заседанието председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише каза, че е бил обсъждан и вариант за понижаване на лихвените нива. Обсъждани са били дълго време трусовете на финансовите пазари и тяхното евентуално влияние върху икономиката в еврозоната, обясни той. Настоящите трусове създават "изключително висока несигурност", посочи Трише.

Институциите на ЕС не са адаптирани да създадат спасителен план за банковата система, подобен на този, който е на път да бъде одобрен в САЩ, заяви Трише, цитиран от АФП. План, подобен на този, лансиран от американското правителство, "не отговаря на политическата структура на Европа", заяви Трише, като подчерта, че ЕС не разполага с "федерален бюджет".

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня в европейската сесия на Нюйоркската търговска борса с 4,39 долара до 94,14 долара за барел. В Лондон ноемврийските фючърси със сорта Брент понижиха цената си с 4,33 долара до 91 долара за барел.

Разочароващите данни за броя на новите молби за помощи за безработни в Съединените щати натисна надолу индексите на Уолстрийт в началото на сесията. Според официалните данни броят на молбите се е повишил до най-високото си равнище от седем години заради последиците от ураганите Айк и Густав и отслабващата икономика.Министерството на труда обяви, че първичните молби за помощи за безработни са се повишили с 1000 броя с отчитане на сезонните фактори до 497 000. Това е значително над прогнозите за 475 000 броя.

Към 17 ч българско време в четвъртък, малко след старта на търговията на Уолстрийт широкият S&P 500 се движи със загуба от 2.13% до 1 136, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE губи 2.06% до 2026 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS пада с 1.79% до 10 636 пункта.