Тимошенко и Путин се договoриха за цените, газът тръгва до дни
Тимошенко и Путин се договoриха за цените, газът тръгва до дни / снимка: БГНЕС

Русия и Украйна постигнаха споразумение, според което от 2010 г. Киев ще получава руски газ на същата цена, която плащат и останалите европейски държави. Руският премиер Владимир Путин и украинският премиер Юлия Тимошенко се споразумяха, че през 2009 г. на Украйна ще бъде предоставян руски газ с отстъпка от 20 процента от цената за останалата част от Европа. В замяна на това Москва ще продължи да плаща за транзита на синьо гориво през територията на Украйна към Европа преференциалната такса от 2008 г. Съгласно стария договор Украйна плащаше на Русия по 179,5 долара на 1000 кубически метра газ, а в същото време другите европейски държави плащаха по 350 долара за същото количество.

Владимир Путин увери, че доставките на газ за Европа ще бъдат възстановени в най-скоро време. Украйна също потвърди, че в най-близко време ще възстанови транзита на руски газ за Европа. Това заяви премиерът на страната Юлия Тимошенко след края на преговорите, продължили пет часа, с руския й колега в Москва.

По време на срещата е била постигната и договореност документите, фиксиращи цената на газа за Украйна и транзита по нейна територия за Европа, да бъдат подписани на 19 януари. Съгласно договорката транзитът на газ ще бъде възстановен след подписването на тези документи. Според експерти, за да може синьото гориво да достигне Европа и налягането в тръбопроводите да се нормализира, ще бъдат необходими до три дни след отварянето на крановете.

Тимошенко и Путин се договoриха за цените, газът тръгва до дни
netinfo

Говорителят на руския газов монополист “Газпром” Сергей Куприянов заяви, че вече е започнала подготовката на документи за ново споразумение с Украйна. По неговите думи, “основен резултат е споразумението за възобновяване от Украйна на транзит на руски газ през нейна територия и споразумението за условията за работа през тази и през следващата година”.

Европейският съюз приветства предпазливо съобщението за постигнато руско-украинско споразумение, което би могло да позволи подновяването в понеделник на доставките на руски газ за Европа. Според ЕС истинският тест ще е реалното потичане на газа.

Приветстваме съобщението, че има политическо съгласие, но сме също много предпазливи защото имаше прекалено много анулирани споразумения и неспазени обещания, заяви говорител на чешкото председателство на ЕС.

Договорът между Русия и Украйна още не е подписан и доставките не са възобновени. За Европа чакането продължава, добави той.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Ржиман, чиято страна председателства ЕС, посрещна с "лек оптимизъм" новината за предстоящото подновяване на руския газов транзит за Европа, след като Русия и Украйна постигнаха споразумение в газовия си спор, предаде Франс прес.

"Иска ми се да бъда леко оптимистичен. Доколкото това бе обявено от премиерите на двете страни, никой не би трябвало да си позволи да направи нещо друго", заяви Ржиман на кръгла маса, излъчена от местна телевизия. Истински обрат обаче може да бъде констатиран, едва след като газопроводите отново се напълнят с газ, подчерта чешкият министър. Ако доставките не бъдат подновени въпреки силните декларации на руския и на украинския премиер, доверието на потребителите, гражданите и предприятията в ЕС ще бъде изцяло разрушено, предупреди той.

Тимошенко и Путин се договoриха за цените, газът тръгва до дни
netinfo


САЩ приканиха Русия незабавно да поднови доставките на природен газ, след като бе постигнато споразумение с Украйна по руско-украинския газов спор, съобщи американското посолство в Киев, цитирано от Ройтерс.

"Предварителната информация, с която разполагаме за сделката между Русия и Украйна сочи, че това е положителен развой", се казва в декларация на посолството. "Споразумението цените на газа да се определят по специална формула и да бъдат елиминирани всички посредници, ще направи украинския пазар много по-прозрачен и предвидим. Приканваме Газпром да възстанови веднага газовия поток", се казва в декларацията на посолството на САЩ в Киев, цитирана от Ройтерс.