„Телеком Аустрия” иска стратегическо партньорство с гръцкия ОТЕ
„Телеком Аустрия” иска стратегическо партньорство с гръцкия ОТЕ / снимка: БГНЕС

В момент, когато ръководството на гръцкия телеком ОТЕ обяви новата си програма за доброволно ранно пенсиониране на 450 служители, правителството приема "предложение за брак" между „Телеком Аустрия” и гръцкия телеком ОТЕ от устата на австрийския канцлер Алфред Гузенбауер, съобщава гръцкият сайт Ин нюз, цитиран от БТА.

Австрийският федерален канцлер изрази публично интереса на „Телеком Аустрия” за евентуално сътрудничество с ОТЕ, добавяйки, че австрийският телеком е в състояние да направи една добра оферта, отбелязва Ин нюз.

Според информации, на които се позовава гръцкия вестник "Вима", австрийският канцлер е заявил още, че страната му е готова за преговори с ОТЕ в случай, че гръцкото правителство реши да предостави над 20 процента /от 38-процентния си дял/ в ОТЕ.

Предложението обаче предвижда размяна на акции между двата телекома, а не пряко изкупуване на акции на ОТЕ, както и създаването на единна стратегия, насочена към балканските страни, според вестник "Вима".

Като алтернативен сценарий, гръцкото правителство планира пускането на акции на ОТЕ на борсата в процент по-малък от 20 на сто, което не само няма да предизвика реакции, но ще донесе стотици милиони евро в държавната хазна, допълва вестник "Вима".