Свободното движение на неидентифицирани животни - причина за бруцелозата
Свободното движение на неидентифицирани животни - причина за бруцелозата / sxc.hu
Свободното движение на неидентифицирани животни - причина за бруцелозата
83002
Свободното движение на неидентифицирани животни - причина за бруцелозата
  • Свободното движение на неидентифицирани животни - причина за бруцелозата

Освен от нелегални мигранти, страната ни трябва да вземе сериозни мерки за опазване на държавните ни граници и от влизане на болни животни. За това алармираха от Българската агенция по безопасност на храните.

След като стана ясно, че у нас има огнище на бруцелоза, от Агенцията обясниха, че са взети строги мерки по отношение лечението на животни с неизяснен произход, което е една от основните тези за избухване на заразата.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев коментира, че рискът е освен за здравето на хората, но и за бизнеса на фермерите.

Огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан

„На едно място - в село Кочани, вече имаме доказано огнище на бруцелоза. Имаме съмнения за други места, които трябва да се потвърдят. Това е заболяването, което ни тревожи, тъй като идентификацията на животните в България не е много добра, което позволява риска от движение на неидентифицирани животни с неизяснен произход. Според нас едната от причините за появата на бруцелоза в България е тази", добави Илиев.

Танева: Заразените с бруцелоза животни в Благоевградско ще бъдат унищожени

Той не изключи възможността нелегалните мигранти също да пренасят заразата, тъй като сигурно се е случвало по пътя си към чужди територии да преспиват в земеделски обекти. Голяма част от "нелегалните животните", които влизат у нас, идват от Гърция и Турция: „Като ги гледам тези чужденци, не спят в хотели. По пътя надали не се е случило да спят в някоя кошара или животновъден обект. Досега не сме регистрирали такъв случай, но след като ние, за да влезем във фермите, които са с това заболяване, трябваше да се облечем и да се маскираме, така че да не пренасяме заразата, така че вероятността е много голяма".

Д-р Дамян Илиев добави, че в страната ни е засичано нерегламентирано движение на животни без документи. „Нощно време хванати камиони с животни от всякакъв вид. Трябва да си мислим за лошото, то ако се случи нещо хубаво, всички го яхваме", категоричен е шефът на Българската агенция по безопасност на храните.