Страните от БРИКС са разочаровани от липсата на напредък в реформата на МВФ
Страните от БРИКС са разочаровани от липсата на напредък в реформата на МВФ / снимка: Guliver/Getty Images

Ръководителите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), събрали се в Турция още преди началото на срещата на върха на Г-20, заявиха, че са дълбоко разочаровани от отсъствието на напредък в реформата на Международния валутен фонд (МВФ), предаде АФП.

„Лидерите изразиха дълбоко разочарование предвид липсата на напредък в модернизирането на международните финансови институции, особено що се отнася до споразумение за реформа на МВФ”, което се очаква да бъде обсъдено на срещата на върха на Г-20 в турския курорт Анталия, според тяхно съвместно комюнике, публикувано от Кремъл.

Лидерите от БРИКС призоваха настоятелно МВФ за по-големи общи усилия с Г-20, за да се намерят решения, които ще позволят най-накрая да се увеличат квотите във Фонда и да се преразгледа разпределянето на квотите и гласовете в подкрепа на развиващите се страни, се подчертава в комюникето.

Ръководителите от групата се обявиха за приемането на ново всеобхватно споразумение за климата, което трябва да бъде съгласувано на предстоящата в Париж от 30 ноември международна конференция, информира ТАСС, цитирайки тяхно съобщение.

След неофициалната си среща в Анталия БРИКС изрази и позиция, че страните от Г-20 трябва да се съсредоточат върху изпълнението на националните стратегии за растеж. Групата предупреди, че световната икономика все още е в зона на риск и засега не е успяла да постигне устойчив подем.

На срещата си, състояла се извън официалната програма на Г-20, лидерите на БРИКС категорично осъдиха терористичните актове в Париж, допълва ТАСС.

Парижките атентати изискват да се оставят настрана извиненията и да се пристъпи към създаване на единен антитерористичен фронт, заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров след неофициалната среща на БРИКС.

Източник: БТА