Станишев: Ще търсим механизми за облекчаване на кредитирането
Станишев: Ще търсим механизми за облекчаване на кредитирането / снимка: Sofia Photo Agency

Правителството ще търси механизми за облекчаване на кредитирането и за стимулирането на реалния финансов пазар. Това заяви премиерът Сергей Станишев след края на Европейския съвет, посветен основно на овладяването на финансовата и икономическата криза.

Той подчерта, че в бюджета за догодина ще бъдат заложени механизми за кредитиране, в т.ч. и за малките и средните предприятия. Стана ясно още, че кабинетът има готовност както за опериране със задължителните минимални банкови резерви, така и за стимулиране на кредитирането чрез възможността за пренасочване на фискален ресурс към конкретни финансови институции.

Лидерите на страните от Европейския съюз се обединиха около необходимостта да приложат единен подход за преодоляване на икономическата и финансова криза. Те приветстваха решенията, взети в неделя от групата на страните от Еврозоната. Министър-председателят Сергей Станишев определи плана на тези страни като застраховка срещу потенциалните рискове финансовата криза да бъде привнесена в България чрез филиалите на големите европейски банки у нас.

Премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски са получили уверение от участници в Европейския съвет, че филиалите на банки от техните страни в България са стабилни, в добро финансово състояние и не може да се очакват проблеми от тях за българската банкова система.