Стачка остави без гориво бензиностанциите в Италия
Стачка остави без гориво бензиностанциите в Италия / netinfo

Италианските шофьори днес няма да намерят и капка гориво на бензиностанциите в страната, застрашена от пълно парализиране през третия ден на стачка на превозвачите, пишат италианските вестници, цитирани от Франс прес.

Синдикатите на превозвачите настояват за мерки, с които да им се компенсира поскъпването на горивата, най-вече като получат данъчни облекчения на стойност 575 милиона евро, докато правителството е готово да даде за целта едва 190 милиона евро, уточнява Франс прес.

Шофьорите на товарните автомобили отхвърлиха масово призива на правителството да възобновят работа и отказаха да вдигнат прегражденията по пътищата, както поискаха властите.

Вчера вечерта напрежението между стачкуващите и силите на реда се изостри по някои преградени пътища след опитите на чуждестранни превозвачи и на отказали да участват в стачката да преминат през бариерите на стачниците, пише в. "Месаджеро".

Трима шофьори бяха арестувани заради "съпротива, оказана на властите" в Неапол, а други трима техни колеги бяха задържани в Сицилия, допълва вестникът, като уточнява, че в другите части на страна обстановката през нощта е била спокойна.

Единствено службите за оказване на спешна помощ и частните коли могат и то много бавно да преминават бариерите на стачниците.

Автомобилостроителната компания Fiat („Фиат”)вчера бе принудена да отпрати по домовете им 20 000 свои работници в заводите за сглобяване заради липса на части.