Специалистите не стигат за 65% от бизнеса
Специалистите не стигат за 65% от бизнеса / Sofia Photo Agency архив
Специалистите не стигат за 65% от бизнеса
86811
Специалистите не стигат за 65% от бизнеса
Специалистите не стигат за 65% от бизнеса
  • Специалистите не стигат за 65% от бизнеса
  • Специалистите не стигат за 65% от бизнеса

65% от бизнеса у нас се оплаква, че има недостиг на квалифицирана работна ръка.

Това съобщи министъра на образованието Меглена Кунева след работна среща с работодателски организации.

По думите на министъра броят на професиите, в които има дефицит на човешки потенциал е около 170.

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, Министерство на образованието трябва да съсредоточи усилията си в това учениците и студентите от професионалното образование да се подготвят добре, за да могат да отговорят на търсенето на индустрията.

Дефицит на качествени кадри мъчи туризма

По думите на образователния министър Меглена Кунева, резултатите на образованието с пазара на труда трябва да бъдат свързани.

„Няма да спестя притеснението ни, че повече от 65% от бизнеса се оплаква, че няма достатъчно фокусирана работна ръка и броят на професиите, в които има недостиг на човешки потенциал, е около 170.

Следващата седмица ще внеса в Министерски съвет минималистични промени в Закона за професионалното образование с оглед на това да може да работи безпроблемно заедно със Закона за училищното и предучилищното образование, който влиза в сила от 1 август. Едновременно с това ние правим една широка серия ор обсъждания на концепцията за новия закон за професионално образование" обясни Кунева.

Васил Велев заяви, че всички, включително и местната власт, трябва да работят за развитието на професионалното образование, за да може то да отговори на търсенето на пазара.

„Професионалното образование не съответства на потребностите на регионалната икономика. В България има не повече от 150 големи големи предприятия, които могат да осигуряват паралелки. Бизнесът у нас е предимно малък и среден. Тук е ролята на общинските съвети, на кметовете, на бизнеса взаимодействие с министерството да ускорят реформата в професионалното образование", обясни той.