Сорос критикува администрацията на Буш за спасителния план
Сорос критикува администрацията на Буш за спасителния план / снимка: Sofia Photo Agency

Милиардерът Джордж Сорос отправи критики към американската администрация и особено финансовия министър Хенри Полсън за "зле замисления" план за излизане от финансовата криза, предаде АФП.

"Този план за 700 милиарда долара, ако беше по-добре конструиран, ако се бяха сетили за него по-рано, ако се бяха справили с жилищната криза, щетите щяха да бъдат по-малки", каза Сорос, пише БГНЕС.

"Това е практически същият вид финансово инженерство, който ни вкара в кризата, а те искат да го използват, за да се измъкнем от нея. А това просто е погрешно", каза легендарният финансист. "Пазарът се срива. Ние просто не сме в състояние да осъзнаем... какво трябва да се направи", добави той.

Сорос, който е един от най-богатите хора в света, отправи критики и към прекомерната консумация на американските потребители.

"Имахме навика да консумираме 6 до 7 процента повече, отколкото произвеждаме. Тази игра свърши. Тя също беше част от въздушния мехур". "Америка, като център на глобалния финансов пазар, поглъщаше спестяванията на света. Знаете ли, Китай купуваше държавни облигации", посочи той, като добави, че е време за "сериозна промяна" в американските потребителски навици.

Роденият в Унгария милиардер участва активно в американската политика и е яростен поддръжник на Барак Обама.