Софиянци излизат на протест срещу новите правила за паркиране
Софиянци излизат на протест срещу новите правила за паркиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софиянци излизат на протест срещу новите правила за паркиране
55864
Софиянци излизат на протест срещу новите правила за паркиране
  • Софиянци излизат на протест срещу новите правила за паркиране

Протест срещу високите цени на винентните стикери за паркиране в района на Синята зона ще се проведе днес в 17 часа на кръстовището пред паметника на Патриарх Евтимий. Протестът е организиран от Гражданска инициатива „Стожер" и членовете на Фейсбук групата „Не на данък паркинг". От 1 септември живеещите в центъра на столицата ще трябва да паркират пред домовете си срещу документ за собственост или договор за наем, като сумата за това е 150 лева за първа кола и 450 лева за втори автомобил.

Високите цени за паркиране в центъра на София принудиха гражданите да изразят недоволството си чрез протест. В интервю за Дарик координаторът на организаторите Ангел Славчев заяви, че новият данък е дискриминационен по имуществен признак и обобщи исканията им: „Хората, живеещи в тези райони, не желаят да маркират с постоянно залепени стикери автомобилите си. Това нарушава тяхната неприкосновеност. Трябва да се въведе адекватен на инфраструктурата радиус около индивидуалния адрес, в който всеки живее и може да паркира автомобила си. Има желание да се възстановят и конфликтни паркоместа, които са били премахнати, когато общината е откривала нови паркоместа. Много важно искане е да бъдат отстранени членовете на Постоянната комисия по транспортната инфраструктура и безопасността на движението, които допринесоха за сегашната ситуация и нарасналото напрежение".

Организаторите вече са събрали няколкостотин подписа в подписка срещу новия данък паркинг. На протеста довечера на гражданите ще бъдат раздавани предварително подготвени жалби срещу промените.

Вчера председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков заяви, че за момента общинските съветници не са готови да отстъпят, като определи част от исканията на протестиращите като необосновани и неприемливи и сравни София с най-големите европейски столици, където практиката за паркиране в центъра на града е идентична.