Собствениците искат висока цена за Ремотекс
Собствениците искат висока цена за Ремотекс / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До седмица ще стане ясно дали държавата ще успее да придобие „Ремотекс", каза още Драгомир Стойнев. Той допълни, че дълговете на предприятието от 25 млн. лева могат да бъдат изкупени, но собствениците искат неразумно висока цена. Ако те се съгласят да намалят цената, сделката може да бъде осъществена.

Министър Стойнев отбеляза, че когато предприятието е купено за 8 млн. лв., то е било печелившо. "Изведнъж това предприятие е с огромни дългове, не се плащат регулярно заплатите на работниците", каза Стойнев. Мнението на министъра и експертите е, че "Ремотекс" е структуроопределящо и необходимо за Маришкия басейн предприятие, поради което държавата иска да върне собствеността си върху него.

"Сегашните собственици не могат да се справят. Може би те спекулират, виждайки че държавата желае да придобие конкретни активи, те може и ги оценяват на десетки милиони левове. Но как може да се оцени този актив, при положение че той не носи нищо", попита министърът.

Ако собствениците не желаят да продадат предприятието и желаят да го ликвидират, те са в пълното си право, каза Стойнев, напомняйки, че страната ни е пазарна икономика и членка на Евросъюза.