СО плаща дълговете на “Топлофикация-София”
СО плаща дълговете на “Топлофикация-София” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Столичната община увеличава с 55 млн. лв. участието си в капитала на „Топлофикация-София". Това реши Столичният общински съвет на извънредно заседание. Парите ще се отпуснат от Столичния приватизационен фонд за покриване на дълговете на дружеството.

С решението се увеличава и акционерното участие на кметството в топлинното дружество на повече от 70 процента при 58 на сто досега, а останалите акции са държавни.

Кметът на София Бойко Борисов определи решението като „лошо, неправилно, взето и под медиен натиск", за да имат софиянци отопление през зимата и предупреди, че напролет Общината ще има задължение от 100 млн. лв. към дружеството.

Според Борисов правилният вариант бил за солидарно решаване на кризата с дълга на „Топлофикация-София” към „Булгаргаз” между държавата и общината, но правителството умишлено не го приела.

Ето какво каза Бойко Борисов:

Това решение, което взимаме днес, е лошо, безспорно лошо решение. Точната дума е решение, под умишлено създаден медиен натиск да вземем точно това решение. Ние сме тикани да го вземем. Ние вдигаме цената на газа, ДКЕВР в 70 процента излизат изчисленията, трябва да повишава цената на топлоенергията. Ако имаше солидарно правителство, правилното е да отговори с нас. Колкото сме виновни ние, толкова са виновни и те. Макар че те си знаят, че контролът беше техен. Това е абсолютен популизъм, че аз имам отношение към "Топлофикация", но приемаме, че са прави – те трябва да участват солидарно и в загубата, и в печалбата.