След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли
След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли
60415
След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли
  • След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли

Над хиляда протестиращи се събраха против застрояването на местността Иракли. Шествието започна от паметника на Патриарх Евтимий и продължи до Народното събрание, където последваха скандирания и викове в подкрепа на природата. Въпреки големия си брой негодуващите не създадоха проблеми на полицията и до сблъсъци и проблеми не се стигна. Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди строежите в Иракли да бъдат спрени. Проверка е установила, че на мястото се изграждат повече обекти отколкото е позволено.

„Искаме природа, не искаме бетон", скандираха протестиращите. „Да спрат да бетонират българското Черноморие. Няколко места останаха и Иракли е едно от тях. То е и символно, защото до голяма степен вълната от зелени протести у нас започна именно от групата „Да спасим Иракли". Надяваме се да върнем нещата така, както ги познаваме и обичаме", каза един от протестиращите.

Друг изрази надежда 14 януари да окаже своето въздействие върху българското правителство - това и предишното, за да се предотврати поредният опит за унищожение на част от Иракли: „Още през 2006 година започна битката за спасяване на този див плаж - един от малкото останали по българското Черноморие, което иначе беше значително унищожено с презастрояване на стотици, даже хиляди хотели".

Нона Караджова обяви нашият протест за безпочвен, смешен и абсурден. Но не е права - нищо не е законно. Тя се опитва да си измие ръцете. Искаме оставка, долу Нона Караджова!", призова протестираща.

След проверка Лиляна Павлова спря строежа на Иракли
netinfo

Докато протестът течеше, от Министерството на регионалното развитие съобщиха, че Лиляна Павлова е разпоредила спиране на строежите в Иракли. След нейно разпореждане по-рано ДНСК извършиха проверка по документи и на място в местността. Те са проверили строежите за ваканционно селище с девет едноетажни ваканционни бунгала, двуетажни ваканционни бунгала, три склада с басейни, ваканционни клубове, плажен ресторант, спа център, къщи и басейни в землището на село Емона, местност Кладери. При проверката са установени нарушения на условията по оценка въздействието върху околната среда. Съставени са два констативни акта за спиране на строежа за установените законови нарушения. В срок от седем дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на обектите.