След пет години 1/4 от влизащите на пазара на труда ще са роми
След пет години 1/4 от влизащите на пазара на труда ще са роми / снимки: БГНЕС

През 2020 година една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на Кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България, предаде БГНЕС.

Според Кунева бизнесът много добре знае какво означава това и какво предизвикателство ще бъде наемането на квалифицирана работна ръка. Усилията трябва да бъдат насочени натам, не просто на получаване на занаят, смята тя. Вицепремиерът посочи, че е важно правилата и законите да важат за всички, без отклонения.

След пет години 1/4 от влизащите на пазара на труда ще са роми
netinfo

 

"Това обаче не може да замести въпроса, свързан с образованието. По-назад сме, отколкото бяхме преди няколко десетилетия по отношение на посещаване на учебни занятия на хората от ромски произход. Има повод да се въздиша, но това не значи да не се прави нищо", коментира Кунева.

Р. Леонидов: Първо да се сърдим на себе си, после на политиците и накрая на циганите

В хода на дискусията тя заяви, че първото, което е направил ЕС при започването на кризата, било да излезе с много ясна позиция, че толкова тежка криза не може да отиде напразно, без да се види какви са уроците от нея и благодарение на тях, да се мине на по-високо стъпало.

Азис: Ромите да спрат да дерибействат

"Възможността да се налага законът, правната рамка и пазарът на труда е път, по който вървим, понякога по-бавно отколкото ни се иска. Въпросът е да не вървим назад и да не се спъваме. Първото нещо, с което се зае ЕК, беше правната рамка. Особено внимание се обърна на опростяването на действащото законодателство и намаляване на административните тежести, което е нелека задача. ЕК намали законодателството с една трета", посочи Кунева.

След пет години 1/4 от влизащите на пазара на труда ще са роми
netinfo

Тя подчерта, че създаването на равни и лесни условия за всички участници на пазара у нас е най-сигурният шанс да гарантираме растежа и да подобрим конкурентоспособността. Вицепремиерът припомни и реформите, по които кабинетът работи - съдебна реформа, борба с корупцията и електронно управление. Тя добави, че по съдебната реформа и планираната промяна в Конституцията продължават обсъжданията и изрази надежда те да се случат по-бързо.