Ски сезонът в Румъния старитра с нови въжени линии
Ски сезонът в Румъния старитра с нови въжени линии / netinfo

С откриването на две нови кабинкови въжени линии в курортите Синая и Азуга днес официално започва ски сезонът в Румъния, предаде БТА, като се позова на агенция Медиафакс.

На откриването на гондолата в Синая се очаква да присъства румънският премиер Калин Попеску Таричану, тъй като част от средствата за осъществяването на този проект бяха осигурени от правителството, посочва агенцията.

Проектът за гондолата в Синая е част от програмата за развитие на ски зоната в курорта. Въжената линия, изградена от австрийската фирма Допелмайер, ще има 35 гондоли с по осем места, а общият транспортен капацитет ще бъде 1700 души на час.

Дължината на трасето е 1310 метра, а разликата в надморското равнище е 442 метра.

Кметството на Синая съобщи, че стойността на инвестицията е 7,7 милиона евро. Правителството е отпуснало за този проект 7,5 милиона леи, а останалата част от средствата са осигурени от местната администрация след договор за лизинг.

Нова въжена линия ще бъде открита днес и в курорта Азуга с транспортен капацитет 2000 души на час. Въжената линия е с 49 кабинки, също 8-местни. Стойността на инвестицията е пет милиона евро.

Кметът на Азуга Адриан Пуркару каза, че новите кабинки ще се движат със скорост шест метра в секунда и ще преминават цялото трасе от 1800 метра и разлика в надморското равнище от 550 метра за пет минути, докато старият седалков лифт е правел това за 17 минути.