Шест фирми искат да реконструират сградата на НАП
Шест фирми искат да реконструират сградата на НАП / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Националната агенция за приходите получи шест оферти за възстановителни и довършителни работи на новата си сграда. През 2003-та година с решение на правителството на приходната администрация бе предоставена недовършената сграда на ИПК „Родина”.

През 2006-та администрацията обяви началото на процедурата и покани потенциалните инвеститори. На база получените предложения бе изготвена шорт-листа на кандидатите, които могат да участват в заключителната фаза на конкурса.


Четири български и две чуждестранни фирми направиха предложения за реконструкция на новата сграда на Националната агенция за приходите. До изтичането на крайния срок оферти подадоха – „Галчев инженеринг груп”, „Терна”, „Главболгарстрой България”, „PSI-BD Holding”, „Балканстрой” и „CFE International”. Най-ниската цена предложена от кандидат в конкурса е 37 милиона 335 хиляди лева, а най-високата – 126 милиона 313 хиляди лева.

От агенцията уточниха, че победителят в конкурса ще бъде определен от 12-членна комисия, която ще разгледа всички оферти и ще ги оценява по правилата на Световната банка.

Отварянето им не означава, че ще спечели този, който предлага най-ниската цена. Очаква се до края на май да бъде подписан договора с изпълнителят на проекта, а до две години по-късно сградата да бъде довършена. С пускането й в експлоатация тя ще бъде най-големия административен център в София.