САЩ изразходвали близо 400 млрд. долара за възстановителни работи в Ирак
САЩ изразходвали близо 400 млрд. долара за възстановителни работи в Ирак / netinfo

Усилията на САЩ за възстановяване на Ирак се сблъскват с толкова насилие, корупция и лошо поддържане, че иракчаните няма да могат скоро да поемат сами тази задача, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на главния инспектор за възстановяване на Ирак СтюарТ Боуън.

Според данни от последната ревизия на проектите за възстановяване в Ирак, досега САЩ са изразходвали за военни действия и възстановителни работи в Ирак близо 400 милиарда долара.

В доклада от ревизията, който ще бъде официално обявен днес, се подчертава, че макар броят на нападенията срещу американски войници и военни обекти са намалели като брой, но нанесените щети се увеличават.

Засилва се корупцията сред иракските служители, посочват авторите на доклада. Измамите и злоупотребите, които са характерни практически за всички иракски министерства струват на страната по пет милиарда долара годишно. Осем иракски министри и 40 генерални директори са били предадени на съда по обвинения в злоупотреба с общо 8 милиарда долара.

"Непрестанните нападения срещу инфраструктурни обекти, финансирани от САЩ, може да провали приключването им в предвидените крайни срокове - в средата на 2008 г.", се казва в доклада. Освен това завършените проекти, предадени на иракчаните, не се експлоатират и поддържат добре.

Нападенията на иракските бунтовници и неефикасната съдебна система и органи за поддържане на реда забавят процеса на възстановяване и застрашават изпълнението на проектите, финансирани от САЩ, се посочва в доклада.