Саркози обяви план за 26 млрд. евро за френската икономика
Саркози обяви план за 26 млрд. евро за френската икономика / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози обяви днес в Дуе, Северна Франция мащабен план за стимулиране на икономиката в размер на 26 милиарда евро, от които 10,5 милиарда ще бъдат предоставени за допълнителни държавни инвестиции, подкрепа на бюджета на предприятията и помощ за автомобилния сектор.

„Кризата, през която преминаваме, не е мимолетна, това е структурна криза. Тя трябва да ни стимулира да предприемем бързи и решителни действия“, заяви Саркози. „Нашият отговор на кризата са инвестициите. Най-добрата възможна политика за стимулиране е тази, която подкрепя настоящата дейност и подготвя бъдещата конкурентноспособност“, каза още той. „Ние ще ускорим масирано решенията за инвестиции, които стоят в папките на министерствата“, заяви Саркози. Той обяви, че държавата, местните власти и големите държавни предприятия ще предоставят допълнителни 10,5 милиарда евро най-вече в областта на транспортната инфраструктура.

„Държавата е готова да направи всичко, за да спаси автомобилната индустрия, в която са заети 10% от активното население“ във Франция, заяви Саркози. Освен това той обяви, че 11,5 милиарда евро ще бъдат отпуснати за ускорено връщане на дълга на държавата към френските предприятия, за да се заздрави техният бюджет.