С пет години е удължена забраната за улов на есетри у нас
С пет години е удължена забраната за улов на есетри у нас / БГНЕС, архив

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е публикувала заповед за въвеждане на нова петгодишна забрана за улов на есетри в българската акватория на река Дунав и Черно море. Това съобщиха от българския офис на международната природозащина организация WWF, която работи за опазването им у нас.

С документа, подписан от министрите на земеделието и на околната среда, се забранява уловът на четирите вида есетрови риби, които все още се срещат в Дунав и в Черно море - руска есетра, чига, пъструга и моруна. При случаен улов на екземпляри, рибите трябва незабавно да бъдат върнати във водния басейн.

Според текста се забранява пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Заповедта представлява на практика удължаване с още пет години на забраната за улов на есетри, въведена у нас през 2011 г. Подобна забрана съществува в Румъния от 2006-а. Тази мярка безспорно е необходима, но извън нея са нужни и други сериозни действия, координирани между държавите в поречието на Долен Дунав, за опазването на тези емблематични риби, коментира Веселина Кавръкова - директор на WWF България, цитирана в съобщението.

Есетровите риби достигат полова зрялост сравнително късно, при моруните, които живеят до 100 години, това се случва след 14-18-годишна възраст. По тази причина пет и дори десет години са твърде кратък период, за да има резултати от забраната на улова, отбелязват от WWF.