С какъв кредит да ремонтираме - потребителски или ипотечен?
С какъв кредит да ремонтираме - потребителски или ипотечен? / netinfo

Тази част от годината - краят на лятото, е удобен момент за извършване на планувания, а може би отлаган доста време ремонт. Или пък е моментът за закупуване на желания автомобил, но нямате в наличност нужните средства. Нуждаете се от финансиране, а необходимата сума е между 10 000 и 20 000 лв. Дали тази сума е висока и въобще постижима ли е за потребителски кредит? Но пък не е ли твърде малка за ипотечен заем? Следва въпросът: Кой от двата типа финансиране е по-подходящ?

Кредитните консултанти на Кредитланд, www.creditland.bg, дъщерно дружество на Моите Пари, www.moitepari.bg, ви съветват внимателно да сравните условията на най-изгодните потребителски и ипотечен кредит, достъпни за Вас. Като цяло потребителските кредити са с по-ниски максимални суми и срокове, в сравнение с ипотечните. За да получите потребителски кредит в размер 10000-20000 лева, често е необходимо да попаднете в списъка с преференциални клиенти на банката.

Такива клиенти отговарят на следните изисквания: сключено от Вашия работодател споразумение /договор/ с банка, според който служителите ползват преференциални условия за кредит, често с изискване за превод на работната заплата по сметка; официални доходи над средното ниво, т.е. достатъчни за покриване на определено по-строгите изисквания на банките при потребителските кредити.

Ако можете да изпълните тези условия, определено по-добрият избор за Вас е да ползвате потребителски кредит. В този случай може да се възползвате от всички негови предимства, в сравнение с ипотечния кредит, а именно:

- Съкратена и улеснена процедура

- По-малки първоначални разходи

- По-гъвкаво и олекотено обезпечение - поръчител, залог на бъдещо вземане /заплата/ или въобще без обезпечение

- Не се обследва разходването на средствата

Същевременно, с преференцията, която ползвате в този случай, ГПР /Годишният процент на разходите/ на потребителския кредит се доближава плътно до този на ипотечен кредит и сума до 20000лв. е реално постижима, без да се ползва обезпечение. Ако липсва, обаче, някое от горепосочените условия, изборът става по-сложен. Губят се някои от предимствата на потребителския кредит, за сметка на недостатъците: висок ГПР; по-малък максимален размер на кредита; необходимост от поръчители, отговарящи на всички условия на банката; по-кратки максимални срокове на банките, следователно по-високи погасителни вноски и по-трудно изпълнение на изискването за кредитоспособност.

В този случай може да се замислите за ползване на кредит, обезпечен с ипотека върху недвижима собственост, като целта може да е ремонт, довършителни работи или текущи нужди. Предимствата ще бъдат както в ниския ГПР /поради по-малкия риск за банката при солидното обезпечение/ и във възможността за по-дълъг срок на изплащане, така и в по-ниските изисквания за кредитоспособност. Трябва да се има предвид обаче, че удължаването на срока може да доведе до оскъпяване на кредита, поради по-големия размер на лихвените плащания. Естествено, по-дългата във времето процедура /приблизително 1 месец/ няма как да бъде избегната, поради това, че трябва да предоставите повече лични документи и такива характеризиращи имота. А те се издават от държавни или общински служби в определен срок. Друго предимство на ипотечния кредит е възможността да се ползва продукт с по-нисък лихвен процент през първите години, което означава плащане на по-ниски вноски за този период. Ако пък имате възможност да погасявате предсрочно задължението в близките години, продуктите с по-нисък лихвен процент през първите години или без такса за предсрочно погасяване ще бъдат по-подходящи за Вас.

В крайна сметка изборът на потребителски или ипотечен кредит в описания случай зависи от Вашите приоритети и предпочитания, и от това какво има най-голямо значение за Вас при окончателния избор на финансиране. За да се ориентирате в многото и различни варианти за финансиране чрез банков кредит, помощта на кредитен консултант на Кредитланд, www.creditland.bg, ще Ви спести много време и средства. Това е шанс да не съжалявате за направения избор на кредитен продукт поради липса на информираност за алтернативите, които вероятно са били по-добри.