Руски производители на хляб и млечни продукти съгласни да замразят цените
Руски производители на хляб и млечни продукти съгласни да замразят цените / netinfo

Най-големите в Русия производители и продавачи на мляко, растително масло, сирене, хляб и други хранителни продукти са се съгласили да замразят цените, така че да бъдат намалени темповете на ръст на инфлацията. Такава договореност е била постигната на съвещание в Министерството на земеделието, пише „Комерсант”.

Споразумение за замразяване на цените ще бъде подписано не по-късно от 24 октомври, посочва изданието, като се позовава на участници в съвещанието. Предполага се, че със замразяването на цените ще се съгласят всички големи търговски мрежи и федералните производители на хранителни продукти, пише БГНЕС.

От земеделското министерство казаха, че освен федералното споразумение ще има и няколко регионални. При това властите отричат какъвто и да е натиск върху бизнеса от страна на държавните структури. От Министерството на икономическото развитие казаха, че участието на компаниите в споразумението ще бъде изключително доброволно.

Правителството търси възможности за замразяване на цените на хранителните стоки, тъй като те рязко се повишиха през септември. Така например през септември млякото е поскъпнало със 7,2 %, а растителното масло и сиренето – с 13,5 %. Рязкото нарастване на цените на хранителните продукти предизвика скок на инфлацията. Така правителството фактически няма да може да удържи инфлацията в рамките на годишните прогнози, на чиято база е разчетен бюджетът.

При разработването на бюджета за 2007 г. беше планирано годишната инфлация да бъде не повече от 8 %. Този месец обаче от икономическото министерството посочиха, че цените може би ще нараснат с 10 %.