„Роснефт” мисли за съвместно предприятие с пълен цикъл в Източна Европа
„Роснефт” мисли за съвместно предприятие с пълен цикъл в Източна Европа / netinfo

Руският контролиран от държавата петролен производител „Роснефт” обмисля създаването на джойнт венчър с пълен цикъл в Източна Европа, каза изпълнителният директор на компанията Сергей Богданчиков, предаде РИА Новости.

„Ние изготвяме план за преход от съвместно предприятие при добива към предприятие с пълен цикъл – от добива до рафинирането и може би преноса”, каза Богданчиков на конференцията на петролния бранш в испанска столица Мадрид. Изпълнителният директор на руския нефтен гигант съобщи още, че компанията изготвя план за добив и преработка на суров петрол в Азия.

Ростнефт се превърна в най-големия производител на петрол в Русия след като придоби по-голямата част от активите на банкрутиралата петролна кампания ЮКОС при ликвидацията й през миналата година.

Дневното производство на петрол на Роснефт е нараснало с 23,9 на сто през периода януари – март 2008 година в сравнение с година по-рано и е достигнало 2,125 млн. барела на ден в сравнение с 1,715 млн. барела през първото тримесечие на 2007 година.