Рециклиращи фирми готвят протести на границата заради блокирането на търговията със скрап
Рециклиращи фирми готвят протести на границата заради блокирането на търговията със скрап / снимка: БГНЕС, архив
Рециклиращи фирми готвят протести на границата заради блокирането на търговията със скрап
73751
Рециклиращи фирми готвят протести на границата заради блокирането на търговията със скрап
  • Рециклиращи фирми готвят протести на границата заради блокирането на търговията със скрап

Протести с блокиране на границата планират от понеделник фирмите от рециклиращия бранш, след като парламентът не промени влизащата в сила забрана от началото на следващата седмица физически лица да не могат да предават метални отпадъци. В интервю за Дарик председателят на УС на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов заяви, че от бранша настояват за отсрочка поне до края на годината, като очакват следващият парламент да приеме нужните законови промени.

Фирмите в рециклиращата индустрия са изчислили, че в България има около 160 000 клошари, като те, заедно с онези, които предават поне три пъти в месеца скрап в пунктовете, ставали общо около 600 000 души. Всички те щели да останат от понеделник без работи и доходи. Според Борислав Малинов организациите за опаковки били тези, които имат икономическа изгода от влизащите в сила промени.

„За нас като бизнес е важно от понеделник да има как да работим. На гражданите им е забранено да предават, а в същото време няма нито една изградена общинска площадка в България. Искаме тази клауза на закона да се продължи до края на тази година. Това е глътка въздух за давещия се", добави Малинов.

По думите 600 000 души у нас си изкарват прехраната със събиране на отпадъци и ще останат без поминък:

„Направихме анализ - считаме, че когато гражданин предава повече от три пъти в месеца, той се занимава с това. Тези „събирачи" са около 600 000, в това число и клошарите. Това, което ще се случи, е че всички фирми в бранша ще влязат в сивия сектор. С различни хитрини ще започнат да купуват отпадъци - примерно няма да плащат отпадъците, а ще ги приемат безвъзмездно и ще плащат транспорта. Или ще направят заложни къщи и ще взимат отпадъците като залог".

Той припомни, че „Стомана индъстри" може да работи само със скрап и се притеснява, че едно толкова голямо и важно предприятие за българската икономика може да прекрати дейността си.

„Повечето от фирмите в рециклиращия бизнес ще протестират с камиони на турската или на друга граница, където ще има протестни действия, ще се затвори границата и т.н.", каза още Малинов.

По данни на Българската асоциация по рециклиране годишният оборот в този сектор е 2 млрд. лв. Вчера от ГЕРБ бойкотираха разглеждането на въпроса в парламентарната комисия по околна среда, макар че имаше внесено предложение промените в закона да влязат в сила от началото на 2016 г.

Междувременно стана ясно, че Конституционният съд обявява за противоречащи на основния закон текстовете, които забраняват на гражданите да предават своите отпадъци срещу пари и които ги задължават скрап и други отпадъци да се предават безвъзмездно на общински площадки. Решението на съда обаче не решава проблема, тъй като правният вакуум и липсата на общински площадки правят практически неприложими влизащите в сила след два дни промени в Закона за управление на отпадъците.