РБ: Вдигане на прага за регистрация по ДДС на 200 000 лева би облекчило хиляди фирми
РБ: Вдигане на прага за регистрация по ДДС на 200 000 лева би облекчило хиляди фирми / снимка: Sofia Photo Agency

Предложението на Реформаторския блок да се увеличи прага на ДДС от 50 000 на 200 000 лева ще облекчи и подпомогне малкия и средния бизнес, както и държавната администрация. Това заяви народният представител от Реформаторския блок и вносител на предложенията за изменение в Закона за ДДС Настимир Ананиев. Той обърна внимание, че съгласно действащите правила, всеки собственик на фирма може да се регистрира свободно по Закона за ДДС или задължително, когато оборотът му достигне 50 000 лева.

Много хора които имат доходи около 60 000 до 80 000 лева се принуждават да правят различни трикове, за да прикрият оборотите над 50 000 лева и да не се регистрират под ДДС и съответно регистрират втора, трета фирма, само и само да не бъдат под ЗДДС, с което директно участват в сивата икономика, разказа Настимир Ананиев.

Народният представител обърна внимание, че ако се приеме праг на ДДС от 200 000 лева, това ще подпомогне директно 55 000 фирми в България, като тези данни се основават на официалната статистика, която НСИ е направил към 2011 г. На практика обаче, тази мярка ще облекчи два или три пъти повече, защото фирмите, които не са регистрирани по ДДС, са около 250 000, обясни Ананиев.

Той се разграничи от изразената от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова позиция, че увеличаването на прага на ДДС е изключително тежка процедура, защото изисква съгласуване със Съвета на ЕС. Ананиев подчерта, че самият процес отнема между 5 и 6 месеца и се прави посредством дерогация, каквато в България е извършвана през 2013 г. с облекченията за зърнопроизводителите.

Народният представител обърна внимание, че лично се е запознал с резолюцията на Съвета на ЕС, с което се одобрява решението на Румъния от 2014 г. да увеличи двойно прага на ДДС за фирмите в страната. Настимир Ананиев даде за пример редица европейски държави, които нееднократно са увеличавали прага на ДДС в последните години, сред които Франция, Белгия, Словения, Великобритания, Полша, Литва, Италия, Унгария.

Той подчерта още, че няма пречки пред България да започне процедура по дерогацията за три години, за да се види ефектът, който ще има промяната и даде за пример Полша, която е предприела подобна мярка и на няколко пъти удължава срока на дерогацията заради положителния икономически ефект от вдигането на прага на ДДС.

Според министерството на финансите това ще се отрази на държавния бюджет, но по моя проверка в МФ не е правен анализ на възможните ефекти от вдигането на прага за ДДС, подчерта още Настимир Ананиев. Той обърна внимание, че трябва да се направи анализ на три варианта - вдигане на прага на ДДС на 100 000 лева, на 150 000 и на 200 000 лева, последното е предложението на РБ, за да се види възможният ефект.

Друго ключово изменение, които предлага Настимир Ананиев, е свързано с намаляване на срока за обявяване на регистрация по ДДС от 14 на 10 дни. Третото предложение на народния представител е насочено към малките и микро-предприятия и е свързано с увеличаване на прага на доходи за задължителен одит по Закона за счетоводството от 100 000 на 200 000 лева.