Размерът на кредита у нас продължава да расте
Размерът на кредита у нас продължава да расте / netinfo
До 46 315 евро е нараснал средният размер на кредита за жилище за май. Това сочат данните на консултантската компания КредитЦентър. Очакванията са до края на годината ръста на ипотечните кредити да достигне 45–50 процента.

Очакваният ръст от близо 50 процента е по-слаб от миналогодишния, но затова има и обективни фактори като влиянието на световната финансова криза и желанието на централната банка да намали динамиката в отпускането на ипотечни кредити на населението, обясни изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Столицата държи рекорда за най-висок среден размер на изтегления кредит - 55 303 евро. На противоположната страна е Велико Търново – със среден размер на изтегления кредит от 28 270 евро.

От началото на годината до края на миналия месец близо 48 процента от хората на възраст между 25 и 35 години са изтеглили кредит, коeто ги прави най-активната група от населението.

Значителен ръст от 12,42 процента бележат и ипотечните кредити за лично ползване, които са най-подходящи за окрупняване на голям брой стари задължения. Многото и различни по големина вноски и по голям брой задължения притесняват и затрудняват хората в периода на по-висока инфлация, обобщават от КредитЦентър.