Японските индустриалци разтревожени от плана за емисиите СО2
Японските индустриалци разтревожени от плана за емисиите СО2 / netinfo

Секторът на черната металургия в Япония е разтревожен от плана за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, обявен от премиера Ясуо Фукуда, и изрази опасения, че той може да доведе до намаляване на конкурентнопособността му, предаде БГНЕС.

Фукуда съобщи в понеделник, че целта е намаляване с 60 до 80 процента на емисиите на въглероден диоксид (СО2) до 2050 г. и създаване на „въглероден пазар“ с цел да се спрат промените в климата.

Ако на предприятията се наложи по-строг таван от сегашния, това ще е против националните интереси, защото те ще трябва да купуват права за изхвърляне на въглероден диоксид от чужбина, предупреди Шоджи Мунеока, председател на металургичната федерацията.

Черната металургия се опасява от увеличаване на разходите и от загуба на конкурентноспособност на промишления сектор, ако Япония, която постигна най-високо световно равнище по енергийна ефективност, намали още емисиите като успоредно с това продължи икономическия си растеж, смятат индустриалците.

При системата на „въглеродния пазар“, който вече е създаден в Европейския съюз, едно „чисто“ предприятие може да препродаде разликата между равнището на своите емисии на СО2 и разрешения праг за замърсяване в сектора.