Първанов: Трябва да опростим системата за събиране на данъци
Първанов: Трябва да опростим системата за събиране на данъци / netinfo
Необходими са допълнителни мерки за опростяване на системата за събиране на данъците и реализацията на данъчните закони. Българската приходна администрация трябва да се превърне, заедно със съдебната система, в безпощаден и навременен механизъм за предотвратяване на достъпа до пазара на „сивата икономика” за нелоялните и криминалните фирми. Това заяви президентът Георги Първанов по време на конференция на тема „Европейската перспектива пред малкия и средния бизнес в България”.

46% от мениджърите на малки и средни фирмите смятат, че държавата не полага никакви усилия да насърчава бизнеса, 53% мислят, че държавата може да помогне само като не се меси – това отчита изследване, проведено в 1647 малки и средни фирми от Института за социални дейности и структури „Иван Хаджийски”.

Президентът Георги Първанов нарече парадокс разминаването между оценката на данъчната администрация, че данъците у нас са ниски и твърдението на предприемачите, че е нужно намаляване на данъчната тежест и публичните услуги в данъчната област не са развити. Той цитира за плащане на данъци, според което по ефективност на данъчната система страната ни е на 107-мо място от 175 държави. При 27 данъчни плащания българските фирми отчисляват над 47% от дохода и губят по 616 часа годишно, за да си платят данъците.

Според изследването на Института за социални дейности и структури 85 на сто от фирмите преценяват, че българският бизнес вече работи по европейски. Половината от малките и средните предприятия искат да ползват средства от еврофондовете, но само 20% от тях твърдят, че са информирани, а едва 10% са ползвали тези средства, обяви социологът Петър-Емил Митев.