Първанов подписа промените в Кодекса за социално осигуряване
Първанов подписа промените в Кодекса за социално осигуряване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първанов подписа промените в Кодекса за социално осигуряване
36447
Първанов подписа промените в Кодекса за социално осигуряване
  • Първанов подписа промените в Кодекса за социално осигуряване

Президентът Георги Първанов е одобрил обнародването на промените в кодекса за социално осигуряване, гласувани преди няколко дни от парламента, съобщават от президентството.

Мотивите за решението са, че това е нужен компромис, за да не бъдат засегнати интересите на категорийните работници и на безработните. В същото време президентът запазва готовност да атакува в Конституционния съд отделни разпоредби, които пряко противоречат на Конституцията.

Миналата седмица Георги Първанов обяви, че експерти проучват възможностите за атакуване на законопроекта по отношение на отпадането на точковата система от догодина, тъй като това ще ощети близо 10 хиляди души. Социалният министър Тотю Младенов отговори, че броят на ощетените е по-малък, както и че отпадането на точковата система не е дебатирано като проблем със синдикати и работодатели.

Държавният глава няма да се възползва от правото си да наложи вето върху законопроекта и да го върне за ново разглеждане, но предупреждава, че много от промените в кодекса ще имат сериозно отражение върху социалното положение на хората.

Сред тях е прехвърлянето на парите от професионалните фондове в НОИ, както и превеждането на вноските за категорийните работници, които ще се пенсионират до края на 2014-та година, в държавния фонд. Според президента по-справедливото решение, е при ранното пенсиониране НОИ и професионалните пенсионни фондове да плащат пропорционална част от общата пенсия, която да съответства на времето или на размера на направените вноски във всеки от тях.

Друг проблем е отпадането на точковата система от догодина. Според президента през следващата година може да се помисли за възстановяване на усъвършенствана точкова система. Задълбоченото запознаване със закона показва, че в него могат да се открият както преки противоречия с конституцията, така и множество несъответствия с принципите на социалната държава, се казва още в мотивите на президента.