Проверката за сметките за парно в София приключва до две седмици
Проверката за сметките за парно в София приключва до две седмици / снимка: БГНЕС, aрхив
Проверката за декемврийските сметки за парно в София приключва до две седмици
60484
Проверката за декемврийските сметки за парно в София приключва до две седмици
  • Проверката за декемврийските сметки за парно в София приключва до две седмици

До две седмици се очаква да приключи проверката на „Топлофикация-София", която беше поискана от столичния кмет Йорданка Фандъкова заради високите декемврийски сметки за парно. Трябва да бъдат проверени и топлинните счетоводители и да се мисли за облекчаване на системата за отчетност, каза още кметът. Причина за поисканата проверка са високите сметки за парно през декември, които столичани получиха преди дни.

Въпреки че дружеството предупреди за поскъпване с 21 на сто спрямо миналия декември, на места сметките са драстично по-високи, обясни още Фандъкова. Има абонати, при които сметките са с 40-50 на сто по-високи от тези през декември 2011 година, коментира още Йорданка Фандъкова. „Единствено обяснението, че е по-студено, което е безспорно, не ме удовлетворява, защото хората имат конкретни проблеми, конкретни въпроси и искат да знаят дали сметката им е по-висока или не и каква е причината да са такива сметките", обясни Фандъкова.

Кметът каза, че не знае колко са подадените сигнали от граждани за завишени сметки за парно, но е разпоредила на „Топлофикация" да се отговаря бързо на всеки подаден сигнал. Тя каза, че днес трябва да бъде обявен имейл, на който хората да изпращат сигналите си, без да е необходимо да ходят да ги подават в дружеството и на ръководството на фирмата и лично на изпълнителния директор кметът е възложила да контролира получаването на отговорите.

Само това ще покаже, че Топлофикация иска да работи с клиентите си, категорична беше Фандъкова.

Тя каза още, че трябва да бъде проверявана и работата на топлинните счетоводители и да се улесни системата за отчитане. Законодателно е обаче решението дали има нужда от такива счетоводители или ще е по-добре те да отпаднат, допълни тя. „Аз искам да има облекчена процедура, по която се отчита потребеното количество топлина и сметките да са по-ясни. Аз това го повтарям непрекъснато, стига законодателят да има решението и волята за неговото прилагане", каза тя.

Кметът припомни, че самата столична Топлофикация стана топлинен счетоводител, който обслужва около 350 сгради. До момента почти няма жалби от потребителите в тях, каза още Фандъкова.

Цялостна планирана проверка на „Топлофикация-София" трябва да започне през тази година, каза още Фандъкова и допълни, че ще се прави одит и в столичния автотранспорт и електротранспорт. Градоначалникът коментира и сигнала от общинския съветник от БСП Георги Кадиев за финансови злоупотреби в автотранспорта през 2009 г. Фандъкова припомни, че е имало проверка в дружеството за работата му през 2009 и 2010 година и резултатите от нея са установили въпросните злоупотреби. Тя припомни, че лично ги е изпратила в прокуратурата, а тогавашният директор на автотранспорта Асен Добранов беше освободен.