Проявяваме интерес към кабел между Черна гора и Италия за износ на ток
Проявяваме интерес към кабел между Черна гора и Италия за износ на ток / снимка: БГНЕС
Проявяваме интерес към високоволтов кабел между Черна гора и Италия за износ на ток
80922
Проявяваме интерес към високоволтов кабел между Черна гора и Италия за износ на ток
  • Проявяваме интерес към високоволтов кабел между Черна гора и Италия за износ на ток

България проявява интерес към използването на строящия се високоволтов кабел между Черна гора и Италия за износ на ток - това заяви българският президент Росен Плевнелиев след среща с черногорския си колега Филип Вуянович, който е на официално посещение в София.

Плевнелиев заяви подкрепата на България за скорошното приемане на Черна гора в НАТО и за бъдещото й членство в Европейския съюз. Вуянович изрази очакванията си за участие на български компании в съвместни инфраструктурни и транспортни проекти, какъвто е проектът за лифт между градовете Котор и Цетине през планината Ловчен.

Двамата президенти са обсъдили възможността за изграждане на енергийна борса за Югоизточна Европа, в контекста и на либерализацията на енергийния пазар у нас от началото на следващата година.

"Целта е да не зависим от монополисти и от непазарно образуване на цените на тока, газа и други енергийни ресурси. Целта е да имаме прозрачност, конкурентоспособност, здравословна конкуренция между различните доставчици", поясни президентът Плевнелиев.

Президентът на Черна гора изрази увереност, че до края на годината страната ще получи покана за членство в НАТО, и заяви, че тази стъпка ще бъде добра както за целия регион, така и за Алианса. Българският президент го подкрепи с посланието, че това ще бъде пример за останалите държави на Западните Балкани. "Вярно е, че има изисквания и дълъг списък от условия, но също така е вярно, че стратегически погледнато и исторически погледнато Черна гора трябва и заслужава да бъде член на НАТО колкото може по-скоро", каза българският държавен глава.