Прогнозират спад на туристите в Албена

Първите за сезона гости се очакват от Румъния и България за Великденските празници

/ Дарик Варна, архив
Първите за сезона гости се очакват от Румъния и България за Великденските празници
Между 3 и 5% е спадът на ранните записвания за активния летен сезон в курортен комплекс Албена, съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество Красимир Станев. Към момента са извършени около 75% от годишните записвания.

"Разчитаме да задържим нивата от миналата година, когато са реализирани 1 670 000 нощувки, но ще има спад за цялото Черноморие", коментира Станев. По думите му в Албена положението не е чак толкова тревожно и най-песимистичната прогноза е за 10-процентно намаление на летовниците.
 
Туристическият бранш очаква труден летен сезон (ВИДЕО)

Освен руските туристи, които за трета година бележат спад, се очакват и по-малко германци. "Полагаме много големи усилия за събитиен туризъм - спорт, симпозиуми и др. Надяваме се да компенсираме и чрез нашия собствен малък немски туроператор - "Фламинго турс", който тази година ще удвои броя на гостите си, каза още изпълнителният директор на "Албена" АД.
 
Първите за сезона гости се очакват от Румъния и България за Великденските празници.
 

Спад на ранните записвания за лятна почивка у нас от германци и руснаци

Станев изтъкна като проблем липсата на спасители и не скри разочарованието си от украинските студенти, наети миналото лято в ресторантите и хотелите на курорта. По думите му, те не са свикнали на високите стандарти, по които се работи в Албена, не се получава нужното качество и редовните посетители веднага са отбелязали този факт.
 
Според Красимир Станев има лека тенденция на завръщане на българите от чужбина, затова той е оптимист, че процесите в туризма ще бъдат овладени.