Туристическият бранш очаква труден летен сезон (ВИДЕО)

Хотелиери търсят нови пазари, за да компенсират отлива

Хотелиери търсят нови пазари, за да компенсират отлива
Труден сезон - такива са очакванията на родния туризъм за лято 2019. Хотелиери и представители на бранша по Южното Черноморие отчитат спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия.

По-малкият брой резервации от бранша обясняват с успокояването на обстановката в Турция, Мароко и Египет. "Това, което забелязваме, е че германците и руснаците имат спад. И не от тази година, а от миналата година започна спадът", каза Николай Янков, директор на хотелски комплекс.
 
Спад на ранните записвания за лятна почивка у нас от германци и руснаци

А според Министерството на туризма причина за спада на резервациите е и фалита на авиокампании. "Към момента следствие на фалита на "Ер Германия" наблюдаваме лек спад и от пазар Германия, но се надявам, че съответно записванията в последния момент ще бъдат добри и това ще доведе до по-ниски спадове", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.
 
Хотелиерите обясняват, че търсят нови пазари, за да компенсират отлива, информира NOVA. Категорични са, обаче, че цените няма да променят.

Ангелкова: Лятото за българския туризъм се очертава да е предизвикателно

За да задържат нивата на посещаемост, от бранша ще опитат да подобрят качеството на обслужването. Тук обаче удрят на камък заради липсата на квалифицирани кадри. "Собствениците са виновни за кризата с екипа си, тъй като държаха хората на ниски заплати години наред и просто хората избягаха от страната", обясни Борис Минчев,  управител на хотел.
 
Затова и това лято ще им се наложи да внасят кадри, най-вече от Украйна и Молдова. Настояват обаче за облекчения - и документални и финансови - при наемането на работници за повече от три месеца.
nova.bg